Monday, December 23, 2013

Bulgurlu, Etli Kuru Dolma ve Yaprak Sarması!

Yurtdışında birçok ülkede, ekolojik marketlerde sağlıklı ürünler arasında bulabileceğiniz bulgur, bence ülkemiz için bir hediye. Çokça tüketebildiğimiz ve istediğimiz her yerde bulabildiğimiz için şanslıyız bence. Ben açıkcası pirinçin konulabildiği her yeri bulgurla değiştimeyi çok seviyorum. Hem daha sağlıklı hem de daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Şimdi de bulgurla yaptığım dolma tarifini vereceğim :).



Ana Malzemeler (4 kişilik)

250 gr. kıyma, 

1 su bardağı pilavlık bulgur, 

1 büyük kuru soğan 

Dolmalık biber kurusu (15 adet)

Üzüm yaprağı (Yaklaşık 200 gr.)

Dolmalık biber sayısına göre kapatmak için kuru domates

Yardımcı Malzemeler

2 çorba kaşığı salça (domates+biber karışık)

1 çorba kaşığı nar ekşisi

1'er tatlı kaşığı nane,dere otu, maydanoz (kurusu)

1 çay kaşığı karabiber, köfte bahar,sumak

Bir tutam kimyon

Tuz, zeytinyağı

Yapılışı

Kuru biberlerimizi haşlayıp yumuşamalarını şağlıyoruz, domatesleri de ılık suyla ıslatıyoruz.



Genişte bir kaba ince kıyılımış soğanı, kıymayı, bulguru ve diğer tüm malzemeleri ekleyip güzelce karıştırıyoruz.


Önce yumuşayan biberleri hazırladığımız içle dolduruyoruz. daha sonra yumuşayan domateslere kapak yapıyoruz.

Sonra, önceden sıcak suda bekletip tuzunu iyice aldığımız yaprakları sarmaya başlıyoruz.


Bir tencereye önce yaprakları, sonra biberleri dizip, üzerine biberlerin seviyesini biraz geçecek kadar su koyup, en üste bir tabak kapatıp, pişiriyoruz. 


Afiyet olsun!


No comments:

Post a Comment